BØKER

Født til rikdom og forbannelse

Vi bortskjemte barn av velferdsstaten skylder olje- og gassæraen en stor takk.

Publisert Sist oppdatert

Bjørn Vidar Lerøen står bak den foreløpig siste boken om det norske oljeeventyret. Verket er langt fra det første om tematikken norsk olje og gass – og helt sikkert ikke det siste. Boken bærer preg av Lerøens distinkte penn og fortid som journalist. Språket er klart og tydelig. Forfatteren evner dessuten å vise sine imponerende detaljkunnskaper om norsk olje- og gassindustri på en lettfattelig og leseverdig måte.

Den største styrken til boken er også den største svakheten. Innholdets deskriptive form bidrar til masse spennende lesning, men det fører til at de mange analysene og diskusjonene som temaet byr opp til, forsvinner litt i all informasjonen. Kildegrunnlaget er åpenbart stort, men forfatteren har en tendens til å være passivt refererende.

«Født til rikdom. En reise i Norges oljealder» er en slående tittel. Andre del av bokens navn gir leseren en klar formening om hva man kan forvente. Lerøen lever opp til forventingene og gir oss en reise i norsk oljealder – fra før vi visste hvilke enorme ressurser som lå på bunnen av vårt hav, til skammens tidsalder. Men for undertegnede er første del av bokens tittel – «født til rikdom» – det mest tankevekkende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS