KOMMENTAR

Den neste rusreformen er legalisering

Det er mange problemer med å legalisere cannabis. Så la oss begynne å tenke gjennom hvordan vi kan gjøre det best mulig.

Publisert Sist oppdatert

Da Bent Høies rusreform til slutt kollapset i Stortinget i juni 2021, var det slutten på en 20 år lang prosess. Avkriminalisering som hovedtilnærming til rusfeltet kommer neppe tilbake.

Men det betyr ikke at vi ikke trenger en reform. Forrige uke så vi skissene til hvordan neste runde kommer til å se ut: Venstre skriver i utkast til nytt stortingsprogram at «en av de største inntektskildene til organiserte kriminelle er ulovlig salg av cannabis» og partiet er derfor «for strengt regulert omsetning av cannabis». Samtidig lanserte foreningen Tryggere Ruspolitikk en kampanje med samme formål, der de spør: «Hvorfor overlater vi markedet til kriminelle?»

Også Unge Høyre og FpU vil legalisere cannabis. Begge vektlegger at forbudslinjen bidrar til organisert kriminalitet. Moderpartiene er mot – enn så lenge. Men min spådom er at neste gang en borgerlig regjering løfter rusreform, vil det til å være en variant av legalisering.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS