KULTUR

Under open himmel på Det Norske Teatret

Tannløs filosofi i Erik Ulfsbys avskjedsforestilling på Det Norske Teatret

Blir virkelig alt bedre hvis vi bare åpner oss for hverandre?

Publisert

Det er en merkelig forestilling på Det Norske Teatret: Etter 14 år som teatersjef takker Erik Ulfsby for seg med dramaet Under open himmel (1992) av Steve Tesich.

Forestillingen er storslagen på flere vis. Sceneuttrykket er skapt av kunstneren Lars Ø Ramberg. Det består av store bokstaver i bakgrunnen, som gjennom forestillingen danner ord som FRIDOM og MORD, en vannprinter som regner vanndråper i bokstavmønstre ned fra taket, og innlånte kunstverk fra Oslo kommunes kunstsamling. Resultatet er rett og slett spektakulært, flere ganger lener jeg meg tilbake bare for å ta innover meg det visuelle på scenen. Det er nesten verdt å se forestillingen bare for å få med seg Rambergs verk.

Men det er ikke bare det visuelle som er storslagent: Under open himmel er nemlig et reinspikka idédrama: Her er det først og fremst ideene i teksten som er i sentrum for forestillingen, og ikke handlingen som utspiller seg mellom karakterene Al og Angel på scenen. Og ambisjonene er store: «Kva er meininga med livet? Kva er fridom? Kva er ei god handling? Kva er verdien av kunst?» Slik lokker teateret selv med betydelige vyer på nettsiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS