Lav formuesskatt, for folk flest

Sveits lever godt med formuesskatt, men satsene er vesentlig lavere enn i Norge, og skatten rammer folk flest, ikke bare «de rike». Samlet er skattesystemet i Sveits mindre omfordelende enn i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Jeg, og mange med meg, har lest Martin Sandbus kronikk i søndagens Aftenposten med interesse, der han tar for seg formuesskatten og bruker Sveits som eksempel på at det fint går an å beholde den.

Men Sandbu går egentlig lenger når han avslutter:

«Den som fortsatt er i tvil, kan sende tankene tilbake til Sveits. Hvis mer formuesskatt betyr sveitsiske kår for norske eiere, så er dét kanskje ikke noen stor grunn til å klage.»

Jeg tolker det som at Sandbu går inn for høyere formuesskatt, med Sveits som «sannhetsvitne».

Lavere satser

Det går dårlig i hop med et faktum som han unnlater å nevne, nemlig at satsen for formuesskatten i Sveits er vesentlig lavere. Mens den i Norge er 0,85 prosent, varierer satsen mellom sveitsiske kantoner, siden dette er en lokal skatt, og den er progressiv.

Satsen lå i 2013 mellom 0,13 og 1 prosent, og er generelt høyest i de franskspråklige kantonene i vest og lavest i de tyskspråklige. Nesten samtlige kantoner reduserte sine satser mellom 2003 og 2012.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS