Patriot deployment to Turkey

Europa burde hørt på Robert Gates

Den amerikanske presidenten har rett. Europa må bruke mer penger på forsvar.  

Publisert Sist oppdatert

Trumps oppførsel under NATO-toppmøte har naturligvis skapt stor uro blant europeiske allierte og jeg har tidligere utdypet hvorfor jeg mener den amerikanske presidenten er en trussel mot Vesten. Men akkurat i spørsmålet om byrdefordeling innad i NATO har Trump et poeng, og Europa kan et stykke på vei skylde seg selv for bråket under toppmøte i Brussel. Trump har riktignok en uvøren stil, men han er ikke den første som fremhever at Europa ikke bidrar nok. I juni 2011, advarte daværende forsvarsminister, Robert Gates, europeerne om problemene som vil følge hvis ikke Europa trapper opp sine bidrag:

”The blunt reality is that there will be dwindling appetite and patience in the U.S. Congress, and in the American body politic writ large, to expend increasingly precious funds on behalf of nations that are apparently unwilling to devote the necessary resources ... to be serious and capable partners in their own defense,”.

Advarselen fra Gates var uvanlig krass, og omtrent så direkte som det var mulig å være, uten å oppføre seg som Trump. Men like fullt valgte europeerne å overse advarselen fra Gates. Det burde de ikke gjort. For nå er det som Jan Arild Snoen skrev tidligere i uken – alvor for fremtiden til NATO.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS