NYHET

Flertall bak mistillit mot statsminister for første gang i svensk historie

Statsminister Stefan Löfven fikk Riksdagens flertall mot seg mandag formiddag. Nå kan det gå mot nyvalg i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det skrevet svensk politisk historie, da et flertall i Sveriges riksdag stilte seg bak et mistillitsforslag mot statsminister Stefan Löfvens regjering. Dermed er Löfven landets første statsminister som er felt på denne måten.

Mistilliten har sitt utspring i regulering av leieboligmarkedet, hvor regjeringens forslag i utgangspunktet gikk inn for fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger. Dette reagerte Vänsterpartiet på, og stilte ultimatum til Löfvens regjering. Partiet aksepterte ikke statsministerens forslag til kompromiss, og varslet dermed mistillit.

Det trengtes støtte fra 175 av de 349 representantene i den svenske nasjonalforsamlingen for å felle regjeringen. De fire partiene Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) og Vänsterpartiet (V) sikret forslaget 181 stemmer. 109 stemte mot. Samtidig avsto de 51 representantene fra regjeringens støttepartier Liberalerna (L) og Centerpartiet (C) fra å stemme, mens åtte representanter ikke var til stede.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS