KOMMENTAR

Donald Trump frykter at demokratene vil tjene på poststemmer.

Stem tidlig (men ikke ofte)!

Trump beskylder demokratene for å ville stjele valget ved hjelp av poststemmer. Nå er demokratene bekymret for at han bevisst vil forsinke postgangen slik at mange stemmer ikke blir talt opp.

Publisert Sist oppdatert

I mange måneder har Donald Trump motsatt seg at de fleste stater planlegger å ta i bruk eller utvide ordningene for å kunne stemme via posten for å unngå køer og folkeansamlinger på valgdagen. Trump mener dette vil føre til massivt valgfusk, men mange stater har erfaring med dette fra før, og problemet med fusk er svært lite. Trump har også uttalt at postavstemning vil gi en massiv fordel for demokratene, men valgforskerne finner svært lite belegg for dette.

Den siste runde av konflikt rundt poststemmer bygger på følgende underliggende faktum: Det er en voldsom forskjell i andelen av demokrater og republikanere som sier at de vil stemme via posten. I en Pew-måling fra forrige uke sier omkring åtte av ti republikanerne, men bare fire av ti demokrater at de vil stemme på ordinært vis. En Monmouth-måling ga lignende resultater, og forskjellen mellom partiene har økt. Debatten omkring spørsmålet har ført til en partipolitisk polarisering, også her.

Dette har to implikasjoner. Mye av poststemmene, der demokratene har overtaket, vil ikke være opptalt valgdagen – det tar lenger tid med dem i mange stater. California er notorisk for sen opptelling. Ved et jevnt valg vil dette kunne skape problemer, slik jeg har skrevet om tidligere, ved at Trump erklærer seier valgnatten og nekter å anerkjenne stemmer talt opp senere som legitime.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS