Magne Mogstad, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Chicago.

– Det totale skattetrykket på kapitaleiere og særlig arbeidstakere i Norge er i dag så høyt at vridningseffektene er betydelige

At rike flytter ut av Norge bør det tas hensyn til, mener Chicago-professor Magne Mogstad. Han vil også utrede utsatt betaling av formuesskatt. Likevel er han mer bekymret for vridende skatter på arbeid.

Publisert

Regjeringen skjerper beskatningen for rike nordmenn, som svarer ved å flytte til utlandet. Det er bakteppet for den norske skattedebatten.

Selvsagt flytter ikke alle rike til utlandet, men ifølge Skatteetaten flyttet 101 nordmenn med ligningsmessig formue på over 100 millioner kroner ut av landet i 2021–2023. Mens det tidligere flyttet omtrent like mange rike til Norge som fra landet, dominerer nå utflyttingen totalt.

Kritikere av formuesskatt peker på at skatten er særnorsk og at den gir likviditetsmessige problemer som andre skatter ikke gir, fordi den skal betales uavhengig av inntjening. For gründere med høyt verdsatte ideer og lav omsetning er det derfor krevende å drive fra Norge. Tilhengere av skatten peker på fordelingsmessige hensyn. Men kan eierbeskatningen bli bedre? 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS