Tillit i det multikulturelle samfunn
Internasjonalt er det ingen sammenheng mellom etnisk diversitet og grad av tillit mellom mennesker. Det er hvor folk kommer fra som spiller en rolle, og dette har stor betydning for hvordan integrering kan fungere.
Siden slutten av 90-tallet har begrepet ”tillit” stått høyt på den samfunnsvitenskapelige agenda. Robert Putnam, en av Harvards stjerneprofessorer, brukte tillit som ett av tre elementer i hans idé om sosial kapital. Han skapte oppmerksomhet om tillit da han i boken Making Democracy Work (1993) viste at det blant annet kunne brukes til å forklare hvorfor regionalregjeringer og økonomi fungerer så markant bedre i Nord-Italia enn i landets sydlige halvdel. Kort tid etter oppdaget en gruppe nasjonaløkonomer og statsvitere ved blant annet Verdensbanken at gjennomsnittstilliten i et samfunn påvirker økonomisk vekst, utdanningsnivå, kvaliteten på myndighetenes styring og til og med borgernes lykke.
Med et unikt nordisk uttrykk viste det seg at samfunns fundamentale sammenhengskraft — den lim som binder samfunnet sosialt sammen — også påvirker økonomi og politik. Men er denne kraften truet av en utvikling mot ”multikulturelle” samfunn?
Oppsiktsvekkende høy tillit
Spørsmålet kan besvares av et forskningsfelt som spør hvorfor noen lands borgere har høyere tillit til hverandre. Et av de helt sentrale spørsmål ble hvorfor vi i Norden utviser oppsiktsvekkende høyere tillit til medborgere vi ikke kjenner enn man gjør i resten av verden. Tilliten måles med et ganske simpelt spørsmål: Tror du man kan stole på de fleste mennesker, eller kan man ikke være forsiktig nok? Det nasjonale tillitsnivå er andelen borgere som svarer ja. Og mens gjennomsnittet i de rundt 110 land hvor man har stilt spørsmålet er omtrent 27 prosent, svarer 66 prosent i Danmark, Norge og Sverige at man kan stole på de fleste mennesker.
Det er ganske enkelt ingen sammenheng mellom hvor etnisk mangfoldig et land er, og hvor høy befolkningens sosiale tillit er.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her