KOMMENTAR

Vi må slutte å true kvinner med abort

Hva med heller å ta på alvor at mange kvinner ikke ønsker å bruke hormonell prevensjon?

Publisert Sist oppdatert

I helga kunne vi igjen lese at Ullevål sykehus er bekymret for økningen i abort ved kvinneklinikken. Jeg deler den bekymringen, jeg unner ingen å være uønsket gravid, og jeg unner ingen å ta en abort. Ikke er en slik økning moralsk uproblematisk heller – for helt uavhengig av alle diskusjoner om både abortlov og nemnder bør vi bekymre oss i hvert fall litt også på vegne av det ufødte liv.

Men å gå så hardt ut mot trenden med å slutte på hormonell prevensjon, er en både ufin og lite konstruktiv måte å møte problemet på. Dessverre tror jeg reaksjonen er symptomatisk på problemet. 

La oss gå til kjernen av dette problemet: Kvinner slutter på hormonell prevensjon fordi de ikke liker bivirkningene. Det er ingen hemmelighet at det er knyttet tunge bivirkninger til bruken av p-piller, som depresjon, hjernetåke, vektøkning og redusert sexlyst. Når noen kvinner slutter med det, er det i mange tilfeller et svært forståelig valg. Det er et valg som kommer med dilemmaer og problemer, selvsagt, men bare å advare mot økt risiko for abort er ingen løsning på det som faktisk er problemet, nemlig at kvinner ikke ønsker å leve med bivirkningene av den sikre prevensjonen. Og for den enkelte er ofte risikoen for graviditet lav, mens bivirkningen av prevensjonen fremstår som sikker og selvopplevd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS