Forbrukerne retusjert vekk

Gårsdagens debatt hos Dagsnytt 18 om EUs frihandelsavtale med Mercosur bekrefter hvordan produsentinteressene får sette dagsorden. Ikke ett ord om hva vi som forbrukere er tjent med.

Publisert Sist oppdatert

EU har inngått en omfattende frihandelsavtale med den sør-amerikanske Mercosur-blokken, og Norge, via EFTA har i langt tid forhandlet om det samme, og nærmer seg også en avtale. Det, eller rettere sagt bondeorganisasjonenes redsel for at dette skal gå ut over norske bønder, var bakgrunnen for en debatt i gårsdagens Dagsnytt 18.

Her snakket først økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe om hva avtalen innebærer, før representanter for Bondelaget, Sjømat Norge og statssekretær Magnus Thue, tidligere redaksjonssjef i Minerva, slapp til. (Thue ble for øvrig konsekvent kalt for Thune).

Hele diskusjonen skjedde innenfor rammene av det Bjørn Gimming fra Bondelaget kalte «offensive og defensive» interesser, uttrykk som Thue også brukte. Dette er en ramme som stammer fra før økonomifaget ble skapt, og der merkantilismens grunnforståelse legges til grunn. Målet med handel er eksport – «offensive interesser», og import bør begrenses eller i høyden tillates for å få åpning for eksport. Å beskytte eget lands produsenter mot importkonkurranse kalles «defensive interesser».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS