NYHET

Den nettbaserte Zimbabwean Lives Matter-bevegelsen ble utløst da regjeringen slo ned på planlagte antikorrupsjonsprotester 31. juli. Kjendiser og politikere fra nabolandet Sør-Afrika deltok i bevegelsen og delte emneknaggen. Bildet er fra en støttemarkering utenfor Zimbabwes ambassade i Pretoria i september 2020.

Zimbabwean Lives Matter – Zimbabwere varsler om menneskerettighetsbrudd på Twitter

Fra USA til Zimbabwe: En bølge av protester har feid over verden. De store antirasismedemonstrasjonene i USA tente også en flamme i Harare, hvor folk tydde til sosiale medier for å uttrykke motstand mot menneskerettighetsbrudd.

Publisert

Mens protestene i USA var en respons på det brutale drapet på George Floyd i mai, ble bevegelsen Zimbabwean Lives Matter lansert i juli med mål om å varsle verden om de omfattende menneskerettighetsbruddene i landet.

Landets sikkerhetsstyrker står blant annet bak «voldelige angrep, bortførelser, tortur, tilfeldige pågripelser og andre overgrep mot opposisjonen, regimekritikere og aktivister», ifølge Human Rights Watch (HRW).

Menneskerettighetsadvokat Lucy Chivasa, som har mer enn ti års erfaring med informasjonsinnhenting og kampanjearbeid, tror Black Lives Matter-bevegelsen i USA bidro til å sette Zimbabwe i verdenssamfunnets søkelys.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS