Statsviteren Bruce Gilley mener kolonisering burde prøves ut på nytt.

Var kolonialismen bra?

En amerikansk professor kom med påstanden, ble angrepet, og artikkelen ble trukket. Men tilfellet minner mest om en slags lek.

Publisert Sist oppdatert

La oss prøve et tankeeksperiment:

Hvordan ville vi gått frem hvis vi virkelig syntes det hastet å hjelpe verdens fattige? Hvis vi mente at Afrikas befolkning fortjener å nyte en lignende levestandard som den vi har i Europa, og at dette var et akutt problem? For det har blitt skrevet mye om hvordan stadig flere i verden løftes ut av ekstrem fattigdom. Men i Afrika sør for Sahara fortsetter antallet som lever under denne fattigdomsgrensen å øke. Bistand lindrer symptomer, men gjør for lite med roten av problemet. Så mer av det er ikke svaret. Men hvordan skal vi ellers gå frem?

Siden mye av grunnen til at Afrika sliter, er svake institusjoner, ville en mulig løsning være å rykke inn og overta dem. En utenlandskledet militærstyrke kunne sørge for lov og orden og slå ned på opptøyer og voldsbruk. Man kunne sikre privat eiendomsrett og dermed legge til rette for entreprenørskap. Problemer med korrupsjon og at den lokale eliten bemektiger seg av statens inntekter, kunne forhindres ved at utlendinger tok over de viktigste stillingene. Slik ville i alle fall de institusjonelle hindringene for økonomisk vekst så godt som fjernes.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS