FRA PAPIRUTGAVEN

Diskusjon med aktivister

Filosofen: Hvilken form og retorikk aktivister tillater seg å bruke, er ofte ganske lik, uavhengig av hvilken sak de kjemper for.

Svenske demonstranter tilknyttet Extinction Rebellion markerte sin misnøye med norsk energipolitikk på Karl Johan 24. august 2021.
Svenske demonstranter tilknyttet Extinction Rebellion markerte sin misnøye med norsk energipolitikk på Karl Johan 24. august 2021.
Publisert

Lars Kolbeinstveit skriver den faste spalten Filosofen i Minervas tidsskrift. Denne artikkelen er fra årets siste utgave.

På Tinder og andre sjekkeapper kan man skrive noen stikkord – enten om seg selv eller annet. Da jeg var på Tinder, sto det blant annet at jeg er glad i ferjer, men ikke er så begeistret for grilling eller aktivisme. Grilling er menns svar på cupcakes, men det er aktivismen som er interessant her. Jeg kan anbefale alle konservative som vil ta i bruk Tinder, å skrive at man er skeptisk til aktivisme. Det er en veldig god måte å luke ut skrullinger på. Hver gang man får «match», lurer man jo på om den andre er normal. Av og til skulle noen diskutere kritikken av aktivisme. Om de ikke forsto poenget om å vise moderasjon, ble de ofte hissige inntil det aktivistiske. Det ble ingen date.

Samtidig kan aktivisme ha noe for seg hvis et saksfelt i stor grad er ignorert, og hvis man ønsker oppmerksomhet. Vanligvis har likevel aktivisme en tendens til å bikke over, og man mister gangsynet. Et saksfelt som kan sies å ha gått fra å være til dels ignorert til aktivistisk dominert, er klimasaken. Vi som er kritiske, hevder at klimasaken taper hvis man ikke tar andre hensyn. At MDG havnet under og Venstre over sperregrensen ved høstens valg, kan tolkes som et tegn på at velgerne ser dette.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS