Belarus: – Nye vinduer kommer til å åpne seg

Tre år etter den mislykkede revolusjonen i Belarus er undertrykkelsen verre enn noen gang. Samtidig bruker Russland belarusisk territorium i krigen mot Ukraina. Men opposisjonsleder Andrej Sannikaw mener det er et tidsspørsmål før det kommer nye muligheter.

Publisert

Sommeren og høsten 2020 var det store demonstrasjoner i Belarus, etter at president Aleksandr Lukasjenko erklærte seg som vinner av presidentvalget 9. august der opposisjonen hadde samlet seg rundt Sviatlana Tsikhanouskaja. Det hadde vært stor mobilisering i forkant av valget, og mange håpet på forventninger etter 26 år med diktatur under Aleksandr Lukasjenko.

Men i dag er undertrykkelsen verre enn noen gang, og flere tusen sitter i fengsel på politisk grunnlag. En del av etterspillet til den mislykkede revolusjonen i Belarus var en flyktningkrise der Lukasjenko-regimet sendte et stort antall mennesker fra Midtøsten og andre steder mot grensene til Polen, Latvia og Litauen. Enda mer alvorlig var det at regimet kapitulerte for Putins Russland, som derfor har kunnet bruke belarusisk territorium til å angripe Ukraina siden invasjonen begynte 24. februar i fjor.

Nå er det til og med snakk om å utplassere russiske, taktiske atomvåpen i Belarus, selv om Belarus har vært atomvåpenfritt siden 1990-tallet da det kvittet seg med atomvåpnene som var arvet fra Sovjetunionen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS