NYHET

Amnesty International fratar Navalnyj statusen som samvittighetsfange etter at gamle uttalelser dukker opp

Menneskerettighetsorganisasjonen avviser at de har latt seg påvirke av russisk svertekampanje, og lover å jobbe videre med å få dissidenten løslatt.

Publisert

17. januar ble den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj arrestert på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Navalnyj returnerte til Russland etter flere måneders opphold i Tyskland etter å ha blitt forgiftet i august 2020. Samme dag publiserte Amnesty International en pressemelding som omtalte opposisjonspolitikeren som en «prisoner of conscience» – eller samvittighetsfange – og krevde at han måtte løslates.

Tidligere denne uken ble det imidlertid rapportert om at Amnesty ikke lenger anså Navalnyj som samvittighetsfange. Bakgrunnen skal være uttalelser Navalnyj har kommet med på midten av 2000-tallet om migranter fra Sentral-Asia og Nord-Kaukasus.

Amnesty skal ha blitt «bombardert» med klager som viste til Navalnyjs tidligere uttalelser. En talsperson for organisasjonen i Moskva fortalte BBC at han trodde forespørslene om å frata Navalnyjs status som samvittighetsfange var del av en kampanje for å diskreditere regimekritikeren og hindre Amnesty fra å kreve en løslatelse av ham. Ved nærmere ettersyn konkluderte likevel Amnesty med at de tidligere uttalelsene ikke er forenlige med samvittighetsfange-statusen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS