EU: Nettselskaper ilegges omsetningsskatt

NTB skriver om en ny EU-skatt på nettselskaper, men blander sammen netto og brutto og misforstår derfor hele poenget.

Publisert Sist oppdatert

EU har i lengre tid jobbet med nye forslag til skattlegging av nettselskaper som Amazon, Google, Apple og Facebook som i praksis betaler svært lite skatt på sitt overskudd. Problemet er at det er lett for slike selskaper å flytte overskuddet til et land med lave skattesatser, som Irland og Nederland, gjennom internprising og andre metoder for flytting av kostnader.

I går sendte NTB ut en melding, basert på en melding fra AFP, som gjengir uttalelser fra den franske finansminister Bruno Le Maire til avisen Journal du Dimanche på søndag.

«Etter de nye EU-reglene, som ventes å bli kunngjort i sin helhet i slutten av mars, skal nettselskapene betale skatt på overskuddene de får i hvert enkelt land de opererer i.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sier satsen vil ligge på mellom 2 og 6 prosent.»

Men her har NTB misforstått ordet «revenue» og oversatt det med overskudd. Hele poenget er imidlertid at skatten skal legges på brutto omsetning, for å vanskeliggjøre at man ved å flytte omkring på kostnader kan shoppe seg frem til lavest mulig skatt. Det er også derfor at satsen er såpass lav, og trolig vil ligge i nedre del av det antydede intervallet på 2 til 6 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS