IDEER

Moderate demokrater, som Raphael Warnock (bildet), er nøkkelen til å vinne valg, mener Espen Goffeng.

Goffengs USA: Moderate demokrater vinner valg

Denne artikkelserien har vist frem at det er gode grunner til at mange amerikanske velgere kvier seg for å stemme på demokratene. Men det finnes noen gode nyheter i nye trender.

Publisert

Det siste mellomvalget i USA ga en indikasjon på noe som det ikke er skrevet så mye om i Norge: Velgerne ser ut til å være lei av radikale holdninger hos politikere. Moderate vinner. Selv har jeg lenge sagt at det partiet som bare klarer å oppføre seg normalt vil ha en stor fordel. Det er viktig å få sine kjernevelgere til å stemme. Men de siste valgene viser at det er enda viktigere å få folk til å endre mening, og helst skifte side. 

Intensiteten i politikken er høy nå. Begge de etablerte sidene er i nærheten av å mene at det vil være verdens undergang om det andre partiet vinner. Deres kjerner er med på stemmegivning uten å måtte mases på dag ut og dag inn. Å vide ut sin velgerbase er viktigere. Eller i hvert fall å ikke krympe den med egne utspill og gjøremål. Og det kan nå gjøres ved å være moderat. I mellomvalget var det en tendens til at radikale politikere på begge sider gjorde det dårlig, mens deres mer moderate alternativer vant frem. 

Den tidligere New York Times-journalisten Bari Weiss er ikke kjernevelger for noen av partiene, og er derfor i stand til å se kjølig på dette. I en tekst på dette temaet påpeker hun først og fremst det vi alle så: Republikanerne hadde et skuffende valg. Mange forventet seg en «rød bølge» som ikke kom. Heldigvis, vil de fleste av oss si.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS