NYHET

Det pågår nå en internasjonal debatt om koronavirusets opprinnelse der flere fremholder at viruset kan være kunstig fremdyrket ved Wuhans virologiske institutt

– Det er noen interessante funn

Birger Sørensens allerede famøse, men ennå upubliserte artikkel, inneholder hummer og kanari – men noen av funnene er relevante for å belyse koronavirusets opprinnelse. Det mener Birgitta Åsjö, professor emerita i virologi ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Det pågår nå en internasjonal debatt om koronavirusets opprinnelse. I helgen kom en større sak i britiske Sky News, som blant annet diskuterer en artikkel skrevet av den norske forskeren Birger Sørensen og to kolleger, der de mener å begrunne hvorfor det er sannsynlig at viruset har unnsluppet fra et laboratorium.

Hos Sky News får Sørensen og hans kolleger både sterk motbør og kritikk og delvis støtte. Det er imidlertid en tvist her – for selv om artikkelen har vært kjent lenge, og skapt mye kontrovers, er det knapt noen som har fått lese den: Den er (ennå) ikke akseptert for publisering i et fagfellevurdert tidsskrift.

Torsdag brakte Minerva et større intervju med Sørensen etter å ha fått lese artikkelen. Nå har vi med Sørensens tillatelse fått lov til å dele utkastet med professor emerita i virologi Birgitta Åsjö for best mulig å kunne belyse de faglige uenighetene, i en situasjon der hypotesen som diskuteres allerede er gjenstand for internasjonal debatt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS