BØKER

Er Norge tjent med et mektigere Kina?

Vi ser kampen mellom USA og Kina utfolde seg i sakte film. Norge står litt på siden av konflikten, men bør ta større hensyn til de faktiske realitetene.

Publisert

«Et viktig spørsmål man bør stille seg, er om Norge er tjent med et enda mektigere Kina», skriver Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for Forsvarsstudier, i sin nye bok Kampen om verdensmakten: USA og Kina i det 21. århundre.

NRK kunne tirsdag denne uken melde om hvordan flere kinesiske bedrifter har vist interesse for å etablere seg i Finnmark. Ønsket er blant annet å frakte gods til Kirkenes og bygge og finansiere havnen. Fra tidligere har vi hatt diskusjoner om både hvorvidt Huawei skulle få bygge ut 5G-nettet i Norge eller om TikTok bør få bygge datasentre. 

Kina insisterer på sin side at de er en «nær-arktisk stat», hva nå enn det skulle bety. Uansett hva det skulle innebære i praksis, er det spørsmål Norge må forholde seg til. I hovedsak har norske regjeringer ønsket seg et best mulig forhold til Kina, støttet opp av NHO og andre næringsinteresser. Eksperter har, med enkelte unntak, manet til større varsomhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS