Når det liberale sentrum blir rasister

Aksel Braanen Sterri er beskyldt for medvirkning til rasisme etter endringer i en leksikonartikkel om rasisme. En ny, kontraproduktiv antirasisme har nådd også norsk offentlighet.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke oppstod en i norsk sammenheng uvant rasismekontrovers: Den profilerte samfunnsdebattanten Aksel Braanen Sterri* gjorde for noen år siden, da som ansatt i Store Norske Leksikon (SNL), noen endringer i oppslagsverkets artikkel om rasisme.

De viktigste av disse var at han 1) fjernet formuleringen «manglende tilrettelegging av utdanningstilbud [og] gjennomsnittlig dårligere levekår» som utgjørende strukturell rasisme; og 2) føyde til et punkt til artikkelens setning om at man innen moderne genetikk ikke opererer «med et skille mellom ulike menneskeraser» om at dette er tilfellet «til tross for at det er påvist biologiske forskjeller mellom mennesker som har bodd separert i lengre tider». Denne tilføyelsen mente Sterri var i tråd med SNLs artikkel om «forskjeller mellom menneskegrupper», hvor det oppgis at «Etter at menneskets forfedre spredte seg fra Afrika og utover jordkloden for rundt 50 000 år siden, har det vært tilstrekkelig lav genflyt mellom enkelte populasjoner til at frekvensen av alleler for enkeltgener er ulik på tvers av menneskegrupper.»

De fleste er enige om at dette ikke burde skjedd som det gjorde: Endringer i substans burde ikke skjedd uten at en fagperson var involvert, og ikke uten at forfatteren av endringene ble oppgitt på nettsiden. Men kritikken Sterri fikk, gikk langt ut over dette: I en artikkel hos Antirasistisk senter kalte Dag Herbjørnsrud Sterris endringer et «ideologisk kupp», som støttet opp under hans «ideologiske rasismedefinisjon».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS