Ingen arbeidsgiver kan tvinge en fagforening – uansett nivå – til å inngå avtaler

Nok et svar til Mathilde Fasting.

Publisert

Mathilde Fasting fortsetter å hevde at arbeidsgiver kan skylde seg selv for at man ikke har mer hensiktsmessige arbeidstidsordninger, denne gang for å redusere deltidsbruk i helsesektoren. Når Fasting skriver at «partene bør legge til rette for arbeidsavtaler som fungerer i helse- og omsorgssektoren», vitner dette dessverre om en grunnleggende mangel på forståelse om Arbeidsmiljølovens regler om at ingen arbeidsgiver kan tvinge en fagforening – uansett nivå –til å inngå avtaler.

Det bør ikke være overraskende at fagforeninger utnytter sin vetorett i arbeidstidsspørsmål for å få gjennomslag for sine krav.

Norsk Sykepleierforbund har for eksempel landsmøtevedtak om at ingen sykepleiere skal arbeide oftere enn tredje hver helg. De har ikke fått gjennomslag for dette verken i arbeidsmiljøloven eller i tariffavtalene, men de nekter gjennomgående å godkjenne turnuser som innebærer at noen må arbeide oftere enn tredje hver helg. Da hjelper det lite at arbeidsmiljøloven åpner for arbeid annenhver søndag og hver lørdag – dette er i praksis helt umulig å få til uten godkjenning fra fagforeningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS