Fattige jobber mest

Ny forskning: Fattige land er ikke fattige fordi det jobbes lite, tvert imot. Men i rike land arbeider de fattige mindre enn de mer velstående.

Publisert Sist oppdatert

Det er velkjent at gjennomsnittelig arbeidstid i rike vestlige land har gått ned ettersom de er blitt rikere. Men jobber de mer i fattige land, og jobber de velstående i rike land mer enn sine fattigere landsmenn? Tre forskere har benyttet en internasjonal database over inntekt og arbeidstid for å kunne gi svar på disse spørsmålene, og valgt ut 48 land der dataene er gode og sammenlignbare.

I fattige land, definert som den fattigste tredelen, jobber de betydelig mer enn i den rikeste tredelen, i størrelsesorden 50 prosent. Forskjellen er altså betydelig, og omtrent dobbelt stor som nedgangen i arbeidstiden i USA i forrige århundre.

De fattige er fattige ikke bare i konsum, men også i fritid

Andelen i jobb står for tre firedeler av forskjellen, og er høyest i fattige land og omtrent like i rike og middelinntektsland, mens arbeidstiden per sysselsatt er høyest i middelinntektslandene. I jordbruket er det ingen vesentlig forskjell i arbeidstid mellom land, mens den er spesielt høy i serviceyrkene.

Forskerne har også sett på ulønnet arbeid i og tilknyttet hjemmet. Tiden som går med til dette er omtrent like stor i fattige og mellominntektsland, men omkring 30 prosent lavere i rike land.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS