NYHET

Australia vil holde grensene stengt på ubestemt tid

Selv etter at landets befolkning er fullvaksinert, vil ikke Australias helseminister tillate innreise fra utlandet. Titusenvis av australiere venter fremdeles på muligheten til å reise hjem.

Publisert

Australia var et av få land som kom WHO i forkjøpet ved å erklære at spredningen av SARS-CoV-2 viruset var en pandemi, og stengte landets grenser for omverden.

Blant de rammede av landets drakoniske grensekontroll er om lag 36 000 av australiere i utlandet, som fremdeles ikke har fått mulighet til å reise hjem. Saken til de tusenvis av utenlandsstrandede er nå brakt inn for en FN-komité for menneskerettigheter, der de hevder australske myndigheter krenker deres grunnleggende menneskerettigheter.

Dette har likevel ikke ført til en oppmykning av tonen i Canberra. På en pressekonferanse i går uttalte Australias helseminister Greg Hunt at det antagelig ikke vil bli aktuelt å åpne grensene, selv etter at befolkningen er vaksinert. «Vaksinasjon alene innebærer ingen garanti for at vi kan gjenåpne», uttalte han, og presiserte at «selv om hele landet er vaksinert, så kan du ikke bare åpne grensene».

Hunt begrunnet holdningen med at det fremdeles er mye om er uvisst om hvor lenge beskyttelsen fra vaksinene varer, og hvor god beskyttelsen mot smittespredning er.

Så langt er også fremdriften i Australias vaksinasjonsprogram treg. Landet har i tillegg nylig sagt nei til å kjøpe doser av Johnson & Johnson med den begrunnelse at de ikke ønsker flere vaksiner som benytter seg av adonevirusteknologien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS