NYHET

Svein Tore Bergstuen mener det er bra at Baneheia-saken nå gjenåpnes, men frykter samtidig at vi nå kan stå overfor den mest spektakulære rettsskandalen i vår historie.

– Frifinnelse er mest sannsynlig

Svein Tore Bergestuen var med å dekke Baneheia-saken i 2002. Han mener dommen mot Viggo Kristiansen bygger utdaterte på avhørsteknikker og mangelfull forståelse av DNA-bevis som ikke holder til domfellelse i dag.

Publisert Sist oppdatert

I dag annonserte Gjenopptakelseskommisjonen at Baneheiasaken og dommen mot Viggo Kristiansen gjenopptas.

Beslutningen er tatt etter dissens i kommisjonen, med knappest mulig: Tre av utvalgets medlemmer har gått inn for gjenopptagelse av saken, mens to av medlemmene, deriblant leder Siv Hallgren, har ment at saken ikke burde gjenåpnes.

Gjenåpningen av saken vil nå lede til en domstolsbehandling av hvorvidt Viggo Kristiansen var en av to gjerningsmenn som begikk drapene i Baneheia i 2000 – med mindre enten Kristiansen selv eller påtalemyndigheten vil frafalle kravet om ny domstolsbehandling. I første omgang skal Statsadvokatembetet i Agder sende sin innstilling til Riksadvokaten, noe førstestatsadvokat Erik Erlend Holmen i dag har sagt vil skje i løpet av kort tid. Deretter vil Riksadvokaten ta stilling til om det blir ny rettssak, og peke på hvilken lagmannsrett som skal behandle saken. I mellomtiden har Statsadvokatembetet i Agder ingen planer om å begjære Kristiansen løslatt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS