For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
DEBATT
Over to tusen barn og unge blir utsatt for vold og overgrep hvert eneste år. Mange barn vet ikke hva som er akseptabel atferd fra voksne eller hvor de kan søke hjelp. Samtidig vet vi at gjennomsnittet fra en blir utsatt for overgrep til hen sier i fra, er på hele 17 år.
Det er 17 år hvor offeret lever i redsel, frykt og angst, noe som også fører til langvarige konsekvenser, både for den utsatte og for samfunnet i sin helhet. Forskning viser at vold og overgrep i tidlig alder leder til økt risiko for alvorlige psykiske lidelser, som PTSD, depresjon og angst. Samtidig som at flere av de som blir utsatt, sliter videre med rus, faller ut av skolen og får store problemer i voksenlivet.
Det er på tide at politikerne kommer på banen, ikke bare med gode ord, men med handling.
For å motvirke dette mener Fremskrittspartiets Ungdom at barnevernet må inn i skolen. Flere unge frykter ofte barnevernet på grunn av misforståelser eller gammelt omdømme og mange møter kun på det når det allerede har skjedd noe alvorlig. Derfor burde det innføres en nasjonal ordning der barnevernet underviser én dag i året gjennom hele grunnskolen for å bevisstgjøre elever om vold, overgrep og barnas rettigheter - og for å bryte ned tillitsutfordringene.
Det holder ikke med at skolen henger opp en plakat med nødnummer på dodøren, hvis barn vokser opp uten å vite hvor grensen for hva som er rett og galt går, og hva slags adferd man er nødt til å melde ifra om. Det holder heller ikke at barn kjenner på en frykt for å si ifra. Derfor må barnevernet inn i skolen for å bryte ned gamle misforståelser og gjenskape tillit.
Undervisningen må være alders- og pedagogisk tilpasset. På barnetrinnet bør fokuset ligge på kroppslige grenser og trygghet, mens ungdomstrinnet kan ta opp mer komplekse problemstillinger som psykisk helse og relasjonsdynamikk.
Det er urovekkende at så mange barn utsettes for vold og overgrep, samtidig som at barnevernet møter tillitsutfordringer. Ett enkelt skolebesøk kan bidra til å redusere frykt og stigma rundt barnevern, styrke samarbeidet mellom skolen og barnevernet og sikre at flere barn får den nødvendige hjelpen de så sårt trenger. Når skal politikerne begynne å bry seg om barna?