DEBATT

Barn: Egoisme eller oppgave?

DEBATT: Når NRK lager feel-good-journalistikk av surrogati, vitner det om en endring i hva det betyr å få barn, som vi som samfunn må reflektere rundt.

Publisert Sist oppdatert

«Ørjan» på 50 betalte 1,4 millioner kroner for å få en baby, kunne NRK fortelle 19.06. Det var en langfortelling som rikskanalen hadde investert mye i, med journalister og fotojournalister som har fulgt Ørjan flere måneder, før, under og etter reisen til USA, hvor han fikk den lille babyen direkte fra magen til surrogatmoren, løftet ut gjennom et keisersnitt.

Oppslaget i NRK er en personlig fortelling, og en veldig sårbar fortelling. Hvorvidt det er god presseskikk å presentere en fødsel og en baby som ikke har bedt om å komme i media på denne måten, er et spørsmål jeg overlater til NRK å vurdere. Et viktigere dilemma for offentlig debatt er at sårbarheten i fortellingen gjør det vanskelig å diskutere etisk og politisk hva Ørjan har gjort: nemlig laget seg et barn ved hjelp av en anonym eggdonor og en surrogatmor. Det er vanskelig fordi det er et lite menneske vi snakker om, og fordi de fleste selvsagt ønsker henne alt godt. Samtidig er reportasjen nettopp dypt politisk, fordi den setter et flomlys på spørsmålet om den politiske reguleringen av surrogati og de beslektede etiske spørsmålene.

Det er snedig gjort fra NRKs side: personfokus virker alltid opinionsdannende og tilsvarende lammende på kritiske perspektiver. I dette tilfellet ble det nærmest en feel-good-historie som like gjerne kunne stått i et livsstilsblad. Kritiske spørsmål er nærmest fraværende i reportasjen. Og selv om det er vanskelig nettopp fordi utgangspunktet er så sårbart, er det også journalistikkens jobb. Derfor er det også vanskelig ikke å tolke inn en agenda i reportasjen: at den nettopp vil fremme legalisering av surrogati, som en del av det litt diffuse regnbue-paradigmet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS