– Velferdsstatens utfordringer løses ikke ved å innføre pronatalistisk politikk for å få flere barn

En pronatalistisk politikk er ikke et mål i Norge, mente Barnefamilieutvalget i 2017. Mathilde Fasting satt i utvalget, og mener staten kan gjøre lite annet for å øke fødselstallene enn å justere utbetalingene.

Publisert

Tidligere denne måneden kunne NRK melde om at fjoråret bød på en fortsettelse i reduserte fødselstall i Norge. Utviklingen er bekymringsverdig, og kan i ytterste instans true velferdsstatens bærekraft på lengre sikt.

I et intervju med Minerva etterspurte overlege ved Kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus Anne Eskild en tydelig norsk befolkningspolitikk for at folk skal få barn tidligere i livet. Noen av incentivordningene er ifølge Eskild «på kollisjonskurs med biologien».

Mathilde Fasting er siviløkonom og idéhistoriker i tankesmien Civita, spaltist i Minerva og satt i Barnefamilieutvalget som leverte sin NOU om støtteordninger for barnefamilier i 2017. I et intervju med Tendens like over nyttår trekker Fasting frem at utvalget i 2017 var enige om at en «pronatalistisk politikk» – det vil si å oppfordre befolkningen til å få flere barn – ikke var et mål.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS