Nå vil Høyre ha bedre kontroll med private

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde sier Høyre ønsker å kontrollere barnehagesektoren smartere, men avviser at det er på grunn av SVs forslag om «profittfrie barnehager».

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag debatteres SVs representantforslag om «profittfri barnehage» i Stortinget. I forslaget, som er behandlet i Utdannings- og forskningskomiteen, foreslår SV en rekke tiltak for å innskrenke handlingsrommet til de private barnehageaktørene: endringer av lovverket i offentlige tilskudd til barnehagene, lovkrav om likeverdige lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, samt gi kommunene adgang til å stille samme krav til private og offentlige barnehager.

Regjeringen vil sammen med KrF stemme mot SVs forslag. Høyre har likevel gått ut og tatt til orde for mer tilsyn og smartere regulering av barnehagesektoren.

Ikke nye toner

I en kronikk på NRK Ytring skriver stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Mathilde Tybring-Gjedde, at Høyre ikke må være blåøyde, og at partiet må anerkjenne at barnehagesektoren har endret seg. Det er derfor nødvendig at partiet går inn for å føre mer tilsyn av de private barnehagene, så vel som de offentlige, mener Tybring-Gjedde.

De som forelsker seg i en eierform, rir en ideologisk kjepphest som vi ikke gjør.

– Er dette nye toner fra Høyre?

Høyre har alltid vært opptatt av dette, men det har vært en utvikling de siste årene med flere oppkjøp i barnehagesektoren med større konsern. Det betyr at vi må få en tilsynsmodell som er tilpasset det, sier Tybring-Gjedde til Minerva.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS