Den israelske historikeren Benny Morris er usikker på om Israel vil overleve de neste 50 årene.

– Israelerne har rett i at det er en dødelig trussel

Den israelske historikeren Benny Morris ble kjent fordi han skrev ærlig om fordrivelsen av palestinerne i 1948. Men selv om han ønsker to stater, fordømmer bosetninger og har nektet å tjenestegjøre i hæren, forstår han både fordrivelsen da, responsen 7. oktober nå og frykten for en palestinsk stat.

Publisert Sist oppdatert

Benny Morris var lenge en yndling blant Israels kritikere og motstandere. Oppmerksomheten han fikk, også i Norge, skyldtes grundig graving i militære og andre arkiver som viste at den israelske fortellingen om palestinsk flukt i 1948 haltet på viktige punkter. Allerede i 1988 brakte norske aviser store oppslag om funnene Morris gjorde – sammen med de andre forskerne i gruppa han selv hadde gitt navnet New Historians

Arkivene ga solid ammunisjon til dem som hevdet at den israelske skapelsesmyten ikke holdt vann når det gjaldt den palestinske flukten fra Israel i 1947 og 1948, de to årene da britene ga opp å styre Palestina, FN vedtok å dele området mellom jøder og arabere. De jødiske lederne godtok motvillig delingen og satte i gang med å opprette sin stat, mens palestinerne gjorde dels voldelig motstand, samtidig som de også ble trakassert, angrepet og jaget av jødiske væpnede grupper. 

De arabiske statene forkastet hele FNs delingsplan og gikk til angrep på den nye staten. De tapte kapitalt og flukten økte gjennom krigshandlingene. Siden har det vært gjenstand for mye polarisert strid om palestinerne rømte på oppfordring fra egne religiøse ledere og statsledere, eller ble jaget på flukt av sionistene. Begge deler forekom, men selv om det er vanskelig fastslå helt sikkert, peker nyhistorikernes og senere forskning i retning av at man med stor sikkerhet kan si at mange av dem som forlot hjemstedet sitt ble jaget eller skremt på flukt under Israels fødselsmåneder. De kan ha utgjort flertallet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS