SPALTIST

Slår til høyre og venstre om formuesskatten

Ole Gjems-Onstads nye bok «La gründerne flytte» gir en grundig gjennomgang av hvordan formuesskatten fungerer, og hvordan andre land har innrettet seg.

Publisert Sist oppdatert

Ole Gjems-Onstad gjestet nylig Civitas podcast «Liberal halvtime». Episoden finner du her.

Professor i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad, har skrevet bok om formuesskatten. Boken er gitt ut på Cappelen Damm Akademiske og går gjennom alle sider ved formuesskatten og det som finnes av empiri og utredninger. Men boken er også polemisk. Tittelen, La gründerne flytte, peker på at formuesskatten er skadelig for gründervirksomhet. Ifølge Gjems-Onstad bidrar den til at vi ikke får Ikea, Spotify eller andre store norskutviklede selskaper.

For den som gjerne vil vite hvordan formuesskatten fungerer, er boken pedagogisk lagt opp. Den viser tydelig at regningen for skatten ender i bedriftene som eies, selv om skatten er en personskatt. Gjems-Onstad går også gjennom hvordan utbytte, avkastning og formuesskatt henger sammen og hvorfor det i praksis gir nordmenn en ulempe i forhold til utlendinger når det gjelder avkastningskrav. Utlendinger har på grunn av formuesskatten mulighet til å betale mer for norske bedrifter enn det nordmenn kan.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS