KULTUR

Varmt møte med Pakistan

Det er 50 år siden de første innvandrerne kom fra Punjab til Oslo. Torunn Arntsen Sajjad reiste motsatt vei. Dagboksnotatene gjennom 35 år er nå blitt boken «Tandooristan».

Publisert

Tittelen på sosialantropolog Torunn Arntsen Sajjads nye bok Tandooristan lover et varmt møte med Pakistan, både konkret og følelsesmessig, i denne sakprosaboken. De fleste nordmenn kjenner til tandooren, ovnen som tandoori-naan, det indiske flate brødet, har fått navnet sitt fra. Boken er skrevet med tanke på reisende, på pressefolk, ansatte i utenrikstjenesten – og i tillegg alle som besitter nysgjerrighet og vil lese og lære om andre samfunn. Om man tror man vet hva «fatwa» er, får man her vite at den også kan benyttes til å redde liv – i dette tilfellet kvinners liv.

Pakistan har 225 millioner innbyggere, hovedsakelig sunnimuslimer. Et stort mangfold som lever innenfor samme geografiske område. Hva slags dagligliv kommer innvandrerne til Norge fra? Hvordan har migrasjon endret landsbyene de kom fra, hvordan ser de på helse og likestilling – og hvordan har landet utviklet seg siden forfatteren var der for første gang i 1985 på feltarbeid som sosialantropologistudent?

«Jeg reiste for å lære, fordi jeg var nysgjerrig», sier Torunn Arntsen Sajjad under bokbadet på Litteraturhuset. Sammen med professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen svarer hun på spørsmål og forteller at hele boka er basert på dagboksnotater.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS