SPALTIST

Ødeleggelser i Kharkiv oblast
Ødeleggelser i Kharkiv oblast

Det lå i kortene

I pamfletten Om Ukraina presenterer Timothy Snyder hvordan landet ble erkefienden i Putins eurasiske prosjekt og utviklingen som førte til dagens krig.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske historikeren, Timothy Snyder, har skrevet pamfletten Om Ukraina, og forlaget Press har tilrettelagt og oversatt den på rekordtid. Den inneholder analyser fra Veien til ufrihet, som kom i 2018.

Tekstene i Om Ukraina er satt sammen av det Snyder skrev i Veien til ufrihet om Putin, Russland og invasjonen av Ukraina i 2014, og tekster Snyder har skrevet nylig, forordet til og med etter invasjonen av Ukraina 24. februar. Det er ikke annet å si enn at det lå i kortene. Lest på nytt, ser en lett at invasjonen i 2022 er en oppskalering av invasjonen i 2014. Vladimir Putin har forberedt dette lenge.

Snyder opererer med to begreper, som han også skriver om i boken Om tyranni, evighetspolitikk og uunngåelighetspolitikk. Begge er anti-historiske. Unngåelighetspolitikken legger til grunn at historien bare kan bevege seg i en retning, mot liberalt demokrati. Fremtiden er bare mer av nåtiden. The End of History fjernet behovet for å tenke alternative fremtider. Snyder mener at det er Vestens feiltrinn. Det er derfor det åpnet seg muligheter for alternative måter å se politikken på.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS