Ren rikingskatt

Skal formuesskatten være en skatt på rikinger, eller skal middelklassen også bidra? Venstre drar i retning av det første.

Publisert Sist oppdatert

I Dagens Næringsliv i dag foreslår Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik å øke bunnfradraget i eiendomsskatten til minst 10 millioner kroner, og er samtidig åpen for å øke satsen på det som da gjenstår. Han sier at samlet formuesskatt ikke vil falle svært mye.

Kraftig økt bunnfradrag har tidligere vært luftet av både Høyre og Frp, men uten noen tilhørende økning i skattesatsen, altså en ren lettelse. Innad i regjeringen, og i budsjettoppgjørene med KrF og Venstre, har balansen mellom økt bunnfradrag og redusert sats stadig vært et tema. Høyre har vært mest opptatt av satsen, i likhet med NHO. De andre har vært mest opptatt av bunnfradraget.

Dette speiler ulikt syn på hvorfor det er viktig å redusere formuesskatten. En kraftig økning i bunnfradraget vil eliminere skatten for det store flertall som har litt penger i banken og andre finansplasseringer, men først og fremst må betale denne skatten fordi verdien av boligen deres har økt så kraftig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS