Ingen boligmangel i Sverige

Svenske politikere vil ha deg til å tro at det er boligmangel i landet. Men Sverige har ingen boligmangel. Sverige har et utenforskapsproblem.

Publisert Sist oppdatert

Hammarby Sjöstad ble oppført som en tenkt OL-by til de lekene Stockholm søkte om å få i 2004, men ikke fikk. Bydelen, som i dag består av dyre borettslag, er et tidligere industriområde rundt den gamle industrihavnen Hammarby Sjö i det sydøstre Stockholm. Den er et uttrykk for en trend i retning av mer tradisjonell byplanlegging som var rådende etter årtusenskiftet, og preges derfor av brede promenader med trær og trikker. Arkitekturen er modernistisk, men på gateplan ligger butikker og restauranter. Det rike tilbudet av matsteder og service har gjort bydelen populær og presset opp prisene på leilighetene.

For svensker er det få bydeler som bedre symboliserer den høykonjunkturen som rådde fra årtusenskiftet og frem til finanskrisen i 2008. Flyttelass etter flyttelass med velbeslått middelklasse gikk til Hammarby Sjöstad. Bydelen signaliserte noe annet enn de tradisjonelle bygårdsområdene eller de hundre år gamle villaforstedene som tidligere var de boformer som de som ville signalisere status gjennom sin boform, hadde kunne velge mellom.

Med Hammarby Sjöstad fikk middelklassen en mulighet til å bli moderne. Bydelen ble også referansepunkt og forbilde for nye byutviklingsprosjekter i hele landet, fra Malmö i syd til Gävle i nord. Overalt lot de kommunale byplanleggingskontorene tegne små sjösteder i miniatyr. Når noe hender i Stockholm, vil resten av landet følge etter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS