Anders Samuelsen

Litt mindre borgerlig kaos

Den borgerlige regjeringen i Danmark utvides, men er fremdeles en mindretallsregjering. De underliggende konfliktene er ikke løst.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ettermiddag ble det klart at den danske regjeringen utvides, og i går presenterte statsminister Lars Løkke Rasmussen sin nye regjering. Venstre har nå tatt med seg Liberal Alliance og ørsmå Det Konservative Folkeparti, men er fremdeles avhengig av Dansk Folkeparti for å få flertall i Folketinget.

For en statsminister er det å foretrekke å ha flertall for sin regjerings politikk i selve regjeringen. Da kan de nødvendige hestehandler tas internt, og ikke etter dramatiske forhandlinger med samarbeidspartier, slik den norske regjeringen sliter med i disse dager. Det nest beste er å ha en regjering der man kan danne flertall i ulike retninger, slik at ett parti ikke sitter med en slags vetorett. Særlig kinkig er det å ha en regjering som må samle samarbeidspartnere på begge sider. Det eneste forsonende med det, er at en regjering som består bare av eget parti kan fremstå tydeligere – før kompromissene. Men i Danmark var Venstre-regjeringen uvanlig svak, med mindre enn 20 prosent av velgerne bak seg.

I Norge har som kjent Høyre ønsket seg en flertallsregjering med FrP, KrF og Venstre, men har ved å få i hvert fall FrP med seg lykkes i å ta kompromissene i den ene retningen internt, for så å forhandle i all offentlighet mot sentrum etterpå. I Danmark har den rene Venstre-regjeringen måtte sy sammen kompromisser både med Liberal Alliance, som er et betydelig mer markedsliberalt parti, og med Dansk Folkeparti, som er nasjonalkonservative velferdspopulister. I tillegg må de ha med de Konservative, som de siste tiårene først og fremst har vært opptatt av intern kjekling.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS