Ingen Brexit uten Boris

Boris Johnson er statsministeren Storbritannia behøver for å komme frem til Brexit.

Publisert Sist oppdatert

Lyset fra en hard og proper Brexit skinner forsvinnende svakt i horisonten. Etter Theresa Mays Chequers-kupp i juli er det klart: Storbritannia vil få en Brexit in name only, og forbli, i Boris Johnsons spissformulerte ord, en vasallstat underlagt Brussels åk.

Når denne teksten går i trykken, peker alle piler mot en Soft Brexit, hvor Storbritannia fortsatt blir en del av EUs tollunion, det indre markedet og under vesentlig innflytelse fra Den europeiske domstolen. Det betyr at Storbritannia forblir de facto medlem av EU, bare uten innflytelse. Et patetisk antiklimaks for et imperium som for hundre år siden regjerte over en fjerdedel av klodens landmasse så vel som de syv hav.

Boris Johnson og Brexit-minister David Davis gjorde det eneste riktige da de trakk seg i kjølvannet av Chequers-komplottet. Det lukter ikke pent av episoden. Hvordan May og hennes Brexit-rådgiver Olly Robbins frøs ut resten av kabinettet og utformet sitt eget Brexit-whitepaper, som statsrådene først fikk seg presentert på fredagsmorgenen da de ankom Chequers – angivelig etter at Theresa May hadde forelagt Angela Merkel dokumentet i forkant.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS