NYHET

Deltagere på Den svarte byvandringen i São Paulo.
Deltagere på Den svarte byvandringen i São Paulo.

Svarte brasilianere tar opp kampen om landets fortid

En svart byvandring gjennom São Paulo gater vinner tilbake byens afrobrasilianske kulturarv.

Publisert Sist oppdatert

Tar du turen til nabolaget Liberdade i São Paulo, kan du lett ende opp med å glemme at du er midt i sentrum av en av Sør-Amerikas største byer. Mens du rusler langs asiatiske bygg og nabolagets ikoniske røde gatelamper, ser du et mangfold av restauranter, butikker og religiøse samlingssteder bygd av japanske, kinesiske og koreanske migranter. Det er hundre år siden Liberdades første asiatiske innbyggere slo seg ned i bydelen. På jakt etter et bedre liv, forvandlet de området til en turistmagnet og et symbol for Brasils unike blanding av kulturer.

Det de fleste besøkende ikke vet, er at Liberdades første innbyggere ikke kom fra Asia, men var slaver fra Afrika og urfolksgrupper som forsøkte å overleve i ytterkanten av en europeisk koloni. Nabolaget, som er delvis bygd på en tidligere gravplass for svarte og urfolk, har fortsatt en høyere andel svarte innbyggere enn asiatiske brasilianere. Likevel er det vanskelig å se tegn til den afrobrasilianske arven i områdets arkitektur.

Torget i sentrum av Liberdade er nå et anerkjent «street food»-sted, men var opprinnelig kjent som «galgetorget», og ble brukt til offentlig henrettelser. I 1821 ble den svarte underoffiseren Francisco José das Chagas, kjent som «Chaguinhas», dømt til døden for å ha ledet et opprør for bedre lønn. Bødlene forsøkte å henge ham tre ganger, men repet røk hver gang. Dette inspirerte mengdene til å rope «liberdade», eller «frihet» på portugisisk. Das Chagas ble til slutt slått til døde og begravd i et kapell i nærheten. Han ble likevel en martyr for de lokale svarte innbyggerne, og området er oppkalt som en hyllest til hans liv og død.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS