Tre mulige scenarier for Storbritannia

En oppsummering av sommerens Brexit-utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Det var aldri noen tvil om at forhandlingene om Brexit kom til å bli vanskelige. Det skulle tross alt handle om å reversere 40 år med integrering. Men etter at Theresa May endelig la frem sitt forslag til skilsmisseavtale med EU før sommerferien, også kalt Chequers proposal, har stemningen blant britene vært enda mer splittet enn forventet.

Hverken motstanderne eller tilhengerne av Brexit er fornøyde med avtalen. Som vi vet, trakk både Brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson, begge forkjempere for en såkalt «hard Brexit», seg fra vervene sine i protest. Som hardbarkede «leavers» kunne de ikke stå inne for en avtale som fremstår som et kompromiss.

Og Chequers proposal er først og fremst det: et kompromiss. Avtalen skal først forhandles med EU og resultatet kan bli noe annerledes, men slik det ser ut nå blir det fortsatt fri flyt av varer mellom Storbritannia og EU. Det betyr i praksis at Storbritannia vil måtte godta å følge EUs regler på dette området, men slipper den fryktede grensen mot Irland. Fri flyt av tjenester inngår riktignok ikke, men det vil være mulig å regulere gjennom en egen avtale. En slags tollunion light, altså.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS