Venstres kvaler

Venstre sier trolig ja til regjeringsforhandlinger. Det er ikke det samme som at saken nå er avgjort. Frp skal også si sitt.

Publisert Sist oppdatert

I helgen avgjør Landsstyret i Venstre om partiet skal forhandle om deltakelse i regjeringen. Det vil i så fall være basert på at partiledelsen, etter de sonderinger som har foregått, vil anbefale dette. Et viktig spørsmål er om sonderingene har gitt så mange avklaringer at forhandlingene i hovedsak vil dreie seg om detaljer, eller om man bare har et vagt rammeverk og gode intensjoner på plass. Aslak Bonde skriver i Dagens Perspektiv i dag at det sannsynligvis dreier seg om det første. Men det kan vi ikke vite.

Jeg har tidligere tvilt på at Venstre kommer til å gå inn, eller rettere sagt at Frp skulle ønske dem inn. Det som har tilflytt offentligheten de siste ukene gir en ganske klar pekepinn på at Venstre sentralt, partiledelsen og Stortingsgruppen ønsker å gå inn. Dagbladets ringerunde viste i går at fem av nitten fylkesledere var negativ, fire positiv og resten åpne eller ville avvente partiledelsens redegjørelse. Det betyr at den siste gruppen høyest sannsynlig vil følge det forventede ja fra Trine Skei Grande.  Hun holder sin tale kl. 12.00 i dag.

Men med det er ikke siste ord sagt. Det er tre partier som må bli enige her, ikke bare Venstre som skal bestemme seg. La oss ta dem i rekkefølge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS