Vi vil ha Gud!

Langt fra alle de 60 000 som marsjerte i Warszawa på lørdag var fascister, men det er likevel grunn til bekymring over alminneliggjøringen av høyreekstreme meninger.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble Polens nasjonaldag feiret landet over. Marsjen i Warszawa vakte internasjonal oppmerksomhet. Bak den sto tre høyreekstreme organisasjoner, som på engelsk har navnene All Poland Youth (MW) – som står for en ekstrem katolisisme, National Radical Camp (ONR), med aner fra mellomkrigstidens fascisme, og det lille nasjonalistpartiet National Movement (RN), som har de to første organisasjonene som medstiftere. RN fikk bare 1,4 prosent i EU-valget i 2014, og 0,5 prosent ved presidentvalget i 2015. Dette er altså marginale bevegelser.

Likevel deltok 60.000, ifølge politiets anslag. Deutsche Welle rapporterer at det i fjor var enda flere deltakere – 75.000. Og polsk radio meldte om 70.000 i 2015. Så årets marsj var altså ikke spesielt stor sammenlignet med de to foregående årene. Størrelsen på denne marsjen har eksplodert etter at konservative PiS vant valget i 2015 og tok Polen inn på en mer nasjonalistisk kurs.

Rent blod

Politico rapporterer at blant slagordene kunne man finne “Europa vil være hvitt eller ubebodd”, ”rent blod, edru sinn” og ”nei til islam”. Det var også bannere med fascistsymboler fra 1930-tallet. ”Sieg Heil”-rop ble hørt, og et banner med det gamle korsfarerslagordet Deus Vult ble observert. CNN og andre meldte opprinnelig at det også var bannere med ”be for et muslimsk holocaust”, men det stemmer ikke.

Mange i sosiale medier har utlagt dette som at 60.000 fascister marsjerte. Og Associated Press underbygger dette ved å starte sin reportasje slik: “Tens of thousands of fascists and white supremacists marched in a demonstration …”

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS