Picture 129
Picture 129

En reaksjonær danske

Søren Krarup er en av få grunnleggende reaksjonære tenkere i Skandinavia, og kanskje den eneste med både politisk og intellektuell innflytelse.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager, hvor Burke-siterende Bannon sitter sentralt plassert i det Hvite hus, kan det være interessant å kikke litt på reaksjonære tankers innflytelse i vår del av verden. Den er ikke veldig stor, men i Danmark finnes det en Burke-inspirert, erklært reaksjonær teolog som i en tiårsperiode satt på Folketinget for Dansk Folkeparti, og blant annet bidro til utformingen av innstrammingene i den danske innvandringspolitikken etter Anders Fogh Rasmussens valgseier i 2001. I tillegg til å ha forfattet et trettitalls bøker, er han far til Katrine Winkel Holm og folketingsrepresentanten Marie Krarup (DF), begge markante stemmer i dansk debatt.

Jorden tro

Dersom man vil ha et bilde av Søren Krarup og noen av dem han har betydd noe for, kan man lese festskriftet til hans 70-årsdag, Jorden tro (2007). Blant bidragsyterne finner man den konservative skribent Kasper Støvring, journalisten Lars Hedegaard, den borgerlige debattant og professor emeritus Hans Hauge, tidligere redaktør for ExtraBladet, Sven Ove Gade, filosofen Kai Sørlander, forfatteren Ole Hyltoft, en rekke mer eller mindre kjente yngre teologer som Sørine Gotfredsen og Claus Thomas Nielsen, samt nåværende justisminister, Søren Pind. Listen over bidragsytere teller en rekke kjente ansikter på den danske høyresiden og gir en pekepinn om Krarups intellektuelle innflytelse, om enn ikke alle er like begeistret for alle sider ved Krarups tenkning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS