Vi trenger en heltidskultur

Nyutdannede sykepleiere vil jobbe heltid. Det er kommunene for lite flinke til å tilby dem. Da er det ikke rart de sliter med rekrutteringen.

Publisert Sist oppdatert

Åtte av ti sykepleierstudenter vil jobbe heltid. Samtidig vil de fleste nyutdannede sykepleierne jobbe på sykehus, og ikke i kommunen. Dessverre ser mange av oss at flertallet av sykepleierstillingene som blir utlyst, er deltidsstillinger, og at kommunene sliter med å tiltrekke seg nyutdannede sykepleiere.

Et kjapt søk på ledige sykepleierstillinger i kommunene i mitt fylke, Nord-Trøndelag, viser dessverre den triste sannheten. Av de 15 stillingene jeg fant, var det kun én 100 prosent stilling som var utlyst. Forøvrig var det ni 50 prosent-stillinger (hvorav seks av dem var rene nattvaktstillinger, to var vikariater og en var en ”vanlig” fast stilling). Det var en 58 prosent stilling, én 70 prosent stilling, to 75 prosent stilling og én 90 prosent stilling. Det er rett og slett for dårlig! De nyutdannede sykepleierne ønsker fra før av ikke å jobbe i kommunen, og de ønsker seg ikke så små stillinger. Hvordan skal kommunene da klare å rekruttere flinke sykepleiere?

I kommunehelsetjenesten jobber over 60 prosent av sykepleierne deltid. Den gjennomsnittlige deltidsstillingen er på 57 prosent. Deltid gjør at de ansatte ikke får en lønn å leve av, det gjør at de ikke får lån i banken. Deltid gir kommunen dårlig omdømme og et dårlig utgangspunkt for rekruttering. Deltid gjør at brukere og pasienter må forholde seg til alt for mange pleiere. Deltid gagner ingen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS