Derfor er det vanskelig for Erna å kalle en spade for en rasist

Per-Willy Amundsen er en veletablert muslimhater som aldri skulle vært statsråd. Men bak hatet ligger en bredt delt uro som det er vanskeligere for statsministeren å håndtere.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen har foreslått å fjerne barnetrygden etter tredje barn. Til  TV2 har han sagt at vi må «sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes», og når «de som har høyest fertilitet er ikke-vestlige innvandrere, altså at de har langt mer barneproduksjon enn det etniske nordmenn har, da må man tilpasse barnetrygden deretter».

Det er egnet til å sjokkere, men ikke å overraske, at Amundsen igjen har sagt noe som antyder at noen nordmenn er mindre ønsket enn andre nordmenn. Amundsens problemer med islam er vel kjent – det er ikke mer enn to måneder siden han oppfordret en 17 år gammel jente fra Nord-Norge til å «reise hjem til sitt opprinnelsesland» – formodentlig uten å sjekke altfor nøye hva som lå i saken – fordi hun rettet et spørsmål til Avinor i kjølvannet av en sikkerhetskontroll for å spørre om det er praksis at hijaben må fjernes foran andre passasjerer, eller om det kan skje i eget avlukke.

Kanskje har skepsisen et utgangspunkt i et forsvar for sekulære og liberale verdier. Men at det bikker over i en motvilje mot alt som minner ham om muslimer, er ikke nytt. For min egen del var et slags bunnpunkt da han i 2011 raste mot at muslimer, som andre nordmenn, skal kunne ha egne gravplasser. Ikke engang en død muslim er en god nok nordmann for Amundsen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS