Alabama dømte dommer Moore

Moores nederlag i Alabama er pinlig for Trump og Bannon, og gjør det enda vanskeligere å finne flertall for republikanernes agenda i Senatet. Men Moore var også en uvanlig dårlig kandidat.

Publisert Sist oppdatert

Demokraten Doug Jones vant i natt senatsvalget i Alabama ved å slå Roy Moore med 1,5 prosentpoeng. Meningsmålingene hadde på forhånd spriket kraftig, men i gjennomsnitt gitt Moore et lite forsprang. Resultatet er sensasjonelt fordi dette er en svært republikansk stat, der Trump fikk 62 prosent av stemmene og ingen demokratisk senator er valgt siden 1992. For et år siden ville man nok kunne si at det at en demokrat skulle vinne i Alabama ville skje ”when hell freezes over”.

Men når vi skal vurdere det rikspolitiske signalet, er det også viktig at Moore, som er kjent som Judge Moore siden han var høyesterettsjustitiarius i staten, var en uvanlig dårlig kandidat. Selv før Washington Post avslørte at han hadde hatt upassende (i beste fall) forbindelser med unge jenter på 1970-tallet, lå Moore an til å gjøre det dårligere enn republikanerne pleier i denne staten. Sex-trakasseringene kom på toppen, og vippet valget. Et slående funn i valgdagsmålingen er at mens Jones vant med 11 prosent blant kvinner uten barn, vant han med hele 34 prosent blant mødre.

Trump hjalp trolig Moore

Anklagene mot Moore har fått ekstra oppmerksomhet, også utenfor USAs grenser fordi de faller sammen med metoo-kampanjen. Derimot er det uklart om denne kampanjen har påvirket valgresultatet. I Alabama vil mange velgere ha seg frabedt å bli diktert av "de liberale elitene" på kystene og i media. Blant dem kan det massive trykket fra kampanjen frembringe en trass-reaksjon. Trump spilte på dette i sin stadig mer aktive støtte til Moore på slutten av valgkampen. Men det finnes også velgere der som mener at Alabama ved å velge Moore ville gjøre seg til latter, og at det ville være direkte pinlig for staten.

Valgdagsmålingen bekrefter inntrykket fra målingene på forhånd – at Moore gjenvant en del oppslutning på slutten. Blant dem som sier de bestemte seg i desember, vant han med 12 prosentpoeng. Her kan det også spille en rolle at Trump så kraftig gikk inn på hans side. Trump har en lojal tilhengerskare, og noen av disse var nok nølende til Moore da avsløringene kom, men endte med å følge Trump likevel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS