EU våkner i spørsmål om Kina

Ursula von der Leyen vil granske subsidieringen av den kinesiske elbilindustrien.

Publisert

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen holdt i går sin State of the Union Address (SOTEU). Hun viet en god del tid til å snakke om EUs plan for å kutte klimagassutslipp, som hun mente var aktualisert av sommerens skogbranner og flom i Sør-Europa. Mange lette også etter signaler i talen på hvorvidt von der Leyen vil søke gjenvalg som kommisjonspresident etter neste års Europaparlamentsvalg – et valg som kan ligge an til å bli en høyrepopulistisk brottsjø i Europa.

Vel så interessant er det hvordan talen inneholdt nok et tydelig stikk mot Kina. Det siste markerer at taktskiftet har satt seg, etter mange år hvor EU var varsomme med å konfrontere den fremvoksende og autoritære stormakten.

Vendepunktet var i mai 2021, da Europaparlamentet stemte for å stanse ratifiseringen av investeringsavtalen mellom EU og Kina. Avtalen ble sett på som et hjertebarn for Angela Merkel, og beslutningen dermed en avvisning av hennes Kina-linje. EUs linje er nå å forholde seg til Kina som «samarbeids- og forhandlingspartner, økonomisk konkurrent og systemisk rival».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS