DEBATT

Angel Merkel og Recep Tayyip Erdogan i Istanbul våren 2016. Foto: Salih Zeki Fazlıoğlu for World Humanitarian Summit CC BY-ND 2.0

Midtøsten som realpolitisk læringsarena

Med flyktningpolitikken som trumfkort kan Erdogan presse europeiske ledere i senk. Dermed er kurdernes skjebne i hendene til Donald Trump.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken kunne vi lese om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som truet med å «åpne dørene til Europa», dersom europeiske statsledere kritiserte hans angrep i Syria. Hadde han gjort alvor av trusselen, ville det innebære at 3,6 millioner flyktninger som befinner seg i Tyrkia kan migrere til Europa.

Trusselen stammer fra at Tyrkia i 2016, etter avtale med europeiske ledere, stengte sin yttergrense mot Europa. Dette for å begrense flyktningstrømmen til kontinentet. Tiltaket har vist seg å være den mest effektive løsningen for EU-politikerne, for å forhindre at millioner av mennesker reiser til Europa for å be om asyl.

Nå mener Erdogan tiden er kommet for å sende disse tilbake til sitt hjemland Syria. Og det har han tenkt til å gjøre ved å opprette det han omtaler som en ‘buffersone’ i Nord-Syria, et område hvor kurderne har makten i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS