Noen innvandrergrupper har suksess

Etterkommere etter innvandrere fra Sri Lanka, Vietnam og India gjør det bra i Norge, men andre landgrupper henger fremdeles etter. Utdanningseksplosjonen kan hjelpe.

Publisert Sist oppdatert

Det er vel etablert at innvandrere fra ikke-vestlige land samlet sett har vesentlig lavere yrkesinntekt, og mottar vesentlig større offentlige overføringer, enn befolkningen ellers. Det har betydning for velferdsstatens bærekraft. Dersom det i tillegg er slik at deres etterkommere har lignende karakteristika, forsterkes problemet.

Det er lett å forstå at mange innvandrergrupper har lavere inntekt enn øvrige nordmenn, ikke minst på grunn av et lavere utdanningsnivå. Det tar også tid å overvinne språkbarrierer og andre hindringer for å klare seg i et nytt land. Flyktninger har også dessuten ofte ekstra utfordringer på grunn av traumer de bærer med seg.

Men lav inntekt hos innvandrere kan også henge sammen med kulturelle og politiske faktorer, som for eksempel at det er kulturelle barrierer for kvinners deltakelse i arbeid utenfor hjemmet, eller at velferdsordninger bedømmes og benyttes på en annen måte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS