NYHET

Erna Solberg og Bent Høie på pressekonferanse 24. mars 2020.
Erna Solberg og Bent Høie på pressekonferanse 24. mars 2020.

Regjeringen presenterer tre scenarioer for pandemiutviklingen i 2021

Det avgjørende er om vi får nok vaksiner, sier statsminister Erna Solberg. Men muterte virusvarianter kan gjøre dem mindre effektive.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg la i dag frem nye økonomiske tiltak i møte med koronapandemien. Statsministeren begynte med å forklare at regjeringen legger opp til at nødvendige tiltak videre i 2021 vil justeres i tråd med pandemiens utvikling. I dette bildet ser regjeringen for seg tre ulike scenarioer:

Et optimistisk scenario hvor flere vaksiner godkjennes og tilbudet fra produsentene økes. I en slik situasjon kan alle i risikogruppene få tilbud om vaksine til påske, mens resten av befolkningen får tilbud før sommeren. I dette scenarioet holdes muterte varianter av koronaviruset under kontroll og vaksinene virker positivt på infeksjon og smittsomhet. Utviklingen i hele Europa er lovende, og smitteverntiltakene kan i beste fall avvikles før sommeren.

I mellomscenarioet vil det være vaksineleveranser som blir forsinket. Resultatet blir at risikogruppene i Norge får tilbud om vaksine før sommeren, men befolkningen for øvrig må vente til årsskiftet. Scenarioet ser for seg at muterte virusvarianter får fotfeste, men holdes under kontroll gjennom testing og smittesporing. Noen av smitteverntiltakene kan avvikles fra sommeren, men mange beholdes utover høsten. Med noen unntak vil alle smitteverntiltak kunne avvikles ved årsskiftet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS