Murene rundt det nye lukkede mottakssenteret ved Evros
Murene rundt det nye lukkede mottakssenteret ved Evros

Rapport fra «Europas skjold»

Hellas forbereder seg på en ny flyktningbølge. Med små skritt gjør resten av Europa det samme, men lite tyder på at en kommende krise vil kunne avverges enkelt.

Publisert Sist oppdatert

Rett før pandemien, i mars 2020, utspilte dramatiske scener seg ved den lille grensestasjonen Kastanies helt nord i Hellas. Tyrkia erklærte at de ville åpne grensen for migranter, som konsekvens av at 33 tyrkiske soldater var drept i Idlib. President Erdogan mente dette innebar at Tyrkia ikke lenger kunne håndtere syriske flyktninger, slik migrasjonsavtalen med EU fra 2016 krevde. 

Det tyrkiske militæret sørget for bussing av migranter til landegrensen, som i hovedsak følger elveløpet til Evros. Helt i nord, tar elven en helt annen vei, og grensen befinner seg derfor helt og holden på fast grunn. Kastanies er på den måten det mest sårbare punktet.

Titusener av migranter stod etterhvert langs grensen, tydeligvis med både det tyrkiske forsvarets tillatelse og bistand. Greske grensevakter ble angrepet med steiner og tåregass. Grekerne svarte med piggtråd, skjold og store vifter for å blåse gassen tilbake.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS